fredag 14 november 2008

Klara dagar i november




Ibland har vi de där sällsynt klara dagarna här i San Diego. Som i förra veckan; Santa Ana vindarna blåste in från öster och svepte bort alla moln. Från huset såg vi inte bara silhuetten av San Diego, utan i fjärran tornade bergen upp sig från andra sidan Mexicanska gränsen. Jag tog med mig kameran och åkte upp till toppen av "vårt" berg varifrån utsikten var hänförande. Några av bilderna kan du se via länken här nere, men även om en bild säger mer än tusen ord så går det inte att förmedla känslan av att kunna skåda Mexico i söder, södra Los Angeles i norr, ett klarblått Stilla havet i väster och bergstopparna ut mot öknen i öster. Mäktigt är ett understatement... Värmen dröjde sig kvar på lördagen och vi tog chansen till några sköna timmar på stranden vid Del Mar, en upper-class förort i norr. Medan barnen leker kan du vandra i den varma sanden och låta det svala havsvattnet skölja över dina bara fötter. Runt omkring dig finns surfarna, beach-volley spelarna, joggarna och flanörerna. Det är lite lugnare än på stranden i Pacific Beach och du njuter...



"Pappa, pappa, vi ska äta köttbullar på Ikea till middag!" Anna och Jonatan triumferar ut budskapet när jag återvänder efter min lilla vandring. Vi hinner också med att proviantera lite i matshopen på IKEA - lingonsylt, gravad lax, pepparkakor, Marabou choklad och glögg fick följa med hem. Tänk vad bra vi har det!



I tisdags var det Veterans day (ihågkomst av alla som tjänat sitt land under något av krigen) och barnen var lediga från skolan. Solen orkade inte riktigt värma oss; det var tröjor på när vi gjorde Sea World igen. Späckhuggarshow, husdjursshow, floom ride och utsiktstornet (höjdrädde Staffan satt på backen) stod på programmet denna gång. Med årskort kan du komma och gå som du vill, kanske bara plocka några godbitar, och sedan åka hem igen. Medan Ingrid och jag tycker att detta är helt fantastiskt, så kan barnen säga "Neeeeej, inte Sea World nu igen!". Barn lever här och nu och ibland betyder köttbullar på Ikea mer än en dag på Sea World. Men om några år, när nobembermörkret lägger sig över ett ruggigt Spånga, kommer nog minnena av detta äventyr att lysa med ett sällsynt skimmer.



Appropå Spånga: Jag har fixat returbiljetterna till Sverige. Det finns slantar att spara om man är ute i tid, och jag lyckades till och med boka om ett par icke ombokningsbara returbiljetter för mig och Jonatan. Damen i telefonen på United Airlines kundtjänst sa att det var inga problem att boka om dem, men de var inte lika glada på flygplatsen när jag skulle hämta ut biljetterna. Men eftersom det var United som hade gjort fel så fick det väl gå för den här gången... Tack, tack sa jag och sparade 10 000 kr i samma stund. Återresan blir den 22 juli 2009, även om cheferna här borta försöker övertala mig att stanna kvar. Fast det är ekonomisk kris här på institutet (liksom i övriga USA/världen) så de kommer inte ha några pengar att försöka övertala mig med.



Och snart är det nobemberlov. Thanksgiving (ni vet släktmiddag med kalkon) är mycket stort här borta och skolan tar paus hela veckan. Det gör Staffan också. Var vi skall käka kalkon på kvällen den 27:e november? Jo, det blir på ett hotell i Las Vegas! Världens mest familjära och mysiga stad har jag hört sägas, hehe. Nåja, att inte besöka detta elände får väl ses som ett kardinalfel om man bor i södra Kalifornien ett helt år, så efter att ha varit vid Grand Canyon i två dagar tar vi två dagar i Vegas. Vi skall bo på ett hotell som hyser världens största inomhus nöjespark - berg och dalbana och hela köret under tak! Att stanna där två nätter kostar mindre än att bo en natt på Holiday Inn Express i Phoenix (staden i Arizona som vi passerar på väg mot Grand Canyon). Hotellen i Las Vegas håller ner rumspriserna och räknar istället kallt med att gästerna häller en massa pengar i spelautomater och på casinoborden; familjen Lundström kommer att bidra med 5 + 5 dollar som Anna och Jonatan får disponera i form av quarters, nickels and dimes. Rapport från denna tripp med tillhörande bilder utlovas - håll ut!
Och här kommer bilderna:

1 kommentar:

Northvillage sa...

Underbart att läsa om Ikea och hur fint och gott det kan vara! I helgen var vi också på Ikea. Det var dåligt väder och första snöblandade regnet föll på vägen dit. Sikten var ok men vägen var lite isig. Ikea var fylld till bredden med folk och köttbullekön var lång så det fick bli en förstärkt fika istället. Märkligt nog så uträttade vi det vi skulle tillsammmans med samtliga barn utan någon allvarligare kris! Både Matilda och Sofia gjorde sällskap på vagnen tillsammans med alla varor...som faktiskt för tillfället fanns på lager :-) Vi kan också tänka oss SeaWorld igen men Ikea får vänta ett tag tills vi skruvat ihop allt! Kram/Berndt