tisdag 16 juni 2009

Examenstider


Vi är mitt uppe i en intensiv examenstid. Anna och Jonatan gick sista dagen i skolan igår och har nu börjat ett två månader långt sommarlov. Det var diverse aktiviteter under avslutningsdagen; nämnas kan Kindergartenkören inklusive Jonatan som sjöng i auditoriet, och grabben fick även chans att tala ensam i mikrofon inför alla föräldrar - "We thank all of our teachers". Han är nu relativt flytande i amerikanska och blandar språken hejvilt. Roligt att lyssna till honom; hoppas bara att vi kan underhålla det på något sätt innan det är dags att läsa engelska i skolan. Han fick också klassens enda diplom för oklanderlig närvaro - han har varit i skolan varenda dag under läsåret... Anna deltog i ett banan-race där uppgiften var att få en banan som fästs på en mackapär att med hjälp av kraften från två gummiband rulla så långt som möjligt. Vi fick ihop en bra legobil som vi fäste bananen på, och generalrepet gick bra här hemma, men av någon anledning strulade tekniken i tävlingshettan och Anna gick inte vidare till final. Hon har klarat sig desto bättre i det ordinarie skolarbetet och är nu på advanced level i både språk och matematik. Kompisarna betyder också allt mer - idag är det "sleep-over" här hemma, en av tjejerna sover över - och numera kommer frågan: varför kan vi inte stanna här i San Diego? Ja, svarar jag, det var ju inte riktigt så det lät när vi fick erbjudande om att stanna i början av året... Det kanske blir ett år i high-school härborta, så kan Ingrid och jag semestra i en liten stuga vid beachen några veckor. För att fira av alla kompisar och nyfunna vänner så ordnar vi ett party i svensk anda här i huset på midsommarafton. Köttbullar, sill, gravlax, tårta och dans kring stången utlovas. Sedan är det bara att hoppa i poolen!
Det var examen i dansskolan för några veckor sedan med uppvisning i en teaterlokal uppe i Balboa park. Sjutton olika dansgrupper körde var sitt tre minuters program och sedan avslutades det hela med en dansuppsättning av en ganska läskig berättelse. Anna har fått blodad tand (av dansen) och kommer nog att fortsätta med detta till hösten. Pianoexamen blir det på fredag när den unga damen skall spela 8 olika stycken utantill, skalor i alla tonarter samt diverse ackord i både dur och moll (även dessa i samtliga tonarter) inför en domare. Blir det godkänt får hon en gräslig pokal som nog måste släpas hem till Stockholm. Ingrid har tagit examen i träningslokalen i La Jolla och har tränat upp sin fysik under året. Själv har jag tappat det mesta av min fysik eftersom jag åkt bil till jobbet och inte varit TVUNGEN att röra på mig. Vår BMW tog examen idag när den genomgick en rekonditionering hos ett proffs och sedan bedömdes av värderingsmannen på Carmax (en "superstore" för bilar som köper in begagnade bilar). Inga anmärkningar, och nu har vi en vecka på oss att fundera på om vi vill anta budet. En kompis i bönegruppen är sugen på pärlan, och vi får väl se vem som drar det längsta strået. Under nästa vecka skall vi i varje fall sälja fru-bilen. Vi får klara oss med husägarens Toyota fram till avfärden.
Själv tar jag "examen" nästa vecka och det skall bli spännande att se hur de får till ceremonien för alla fellows som genomgått specialistutbildningen i palliativ medicin. Aktiviteten inne på jobbet har avtagit betydligt, och numera måste tiden ägnas desto mer åt att fixa alla praktikaliteter inför hemresan. Det är mycket man måste tänka på...
Jaha, nästa hälsning blir nog från Hawaii. Och om ni vill veta temperaturen i poolen så var den 31 grader idag. Äntligen verkar sommaren ha kommit på allvar till San Diego och solen står nästan rakt upp på himlen.

Inga kommentarer: