fredag 1 maj 2009

Denna befängda influensahysteri...

Första gången jag sitter på jobbet och skriver något på denna blogg, men det känns motiverat. Det verkar som att stora delar av världen har ryckts med i en influensa skräck som eldas på av massmedia och okloka kommentarer från allt från WHO representanter till vice presidenter. Var finns det sunda förnuftet och reflektionen? Var finns perspektiven? Hur många har hittills dött i sviterna av denna sjukdom? Idag fredag finns 13 konfirmerade dödsfall och 331 smittade i 11 länder i framför allt den norra hemissfären. Sjukdomen rapporteras ge milda symptom i de allra flesta fall. Vet ni hur många dödsfall den ”vanliga” årliga influensan orsakar bara här i USA? Mellan 30 och 40 000 dödsfall, huvudsakligen äldre människor. Vem pratar om det idag?
Även om jag just nu bor i en delstat som har konfirmerade fall och som gränsar till Mexico så svarar jag ”I DO NOT BOTHER ABOUT THIS FLU” (jag bryr mig inte om influensan) om någon undrar vad jag tänker.
Det jag oroar mig för är hur inflytelserika institutioner och människor grips av skräck och handlar irrationellt, ivrigt understödda av massmedia som indirekt (eller direkt...) utnyttjar denna rädsla. Informationsteknologin möjliggör idag en momentan världsomspännande informationsspridning, på gott och på ont. Det är bra att information omedelbart finns tillgänglig om sjukdomsutbrott, annalkande naturkatastrofer och annat som kräver en samlad uppmärksamhet. Men det är inte bra när teknologin används för att sprida rädslor som inte grundas på en reel fara. När såg vi senast denna skräckvåg över världen? Den har sköljt över oss åtskilliga gånger under de senaste nio månaderna när världsekonomin till följd av människors kärlek till penningen har brakat samman. Här har vi återigen sett två sidor av myntet – det är bra att beslutsfattare får tillgång till omedelbar information som kan initiera kraftfulla och koordinerade motåtgärder, och kanske i slutändan en nödvändig kontroll över den kolossala skuggekonomi som har grasserat under de senaste tio åren. Men det är inte bra när teknologin används för att sprida skräckvisioner och paralysera människor. Istället för att dela erfarenheter människor emellan och lära av historien, matas många i sin ensamhet framför dataskärmen eller TV skärmen med information som vi inte kan hantera och som därför i sitt kaos föder rädslor.

Men nu står vi här, teknologin finns där på gott och på ont, människor kommer att fortsätta att handla irrationellt, och nya vågor av rädsla kommer att skölja över världen, om än i andra skepnader. Det är liksom en del av den trasiga skapelsen. Och fram tills den dag då skapelsen skall återupprättas (må den komma snart!!) så får vi försöka sila all information, söka efter fakta och samtala med varandra om vad som verkar rätt och riktigt. Sanningen skall göra oss fria.

Inga kommentarer: