måndag 1 september 2008

En doft av Sverige

Efter att i söndags ha gjort vårt andra besök på Sea World (med årskort på handen har du gratis parkering och inträde, och de flesta aktiviteterna ingår i entréavgiften) då vi bland annat han med en tur i den kombinerade berg och dalbanan/flumriden "A journey to Atlantis" så klev vi dyblöta in i bilen och styrde mot Ikea i Mission Valley. Mission Valley är San Diegos största "shoppingcenter" och där ligger stora köpcentrum sida vid sida, kilometer efter kilometer. Ironiskt nog ligger dessa Mammons megatempel där de första franciskanska bröderna slog sig ner när de skulle missionera i Kalifornien. San Diego är faktiskt den äldsta staden i Kalifornien och dateras åtminstone tillbaka till 1769.

Nåväl, vi hittade Ikea med hjälp av gps och stegade hungriga upp mot restaurangen på andra våningen. I trappan jublade Anna när hon såg svenska ord med å, ä och ö - alla saker har samma svenska namn som de får i födelsefabriken i Älmhult. Och visst fanns det "Swedish meatballs with Lingon berry jam" på menyn. Med varsin bricka slog vi oss ner vid ett bord och högg in på riktigt goda köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt. En herre vid ett bord bredvid noterade de blonda kalufserna och påpekade att klockan i Stockholm just nu var 05.30 på morgonen. Ett glatt samtal om våra svenska rötter följde och samtidigt såg jag en plansch på väggen bakom som sades visa det mest svenska i Sverige: Dalarna. Ett mytiskt landskap med blånande berg, människor klädda i folkdräkter och aldrig sinande toner av fiolspel. Fotografen och textförfattaren hade antagligen missat korvmojen på Gruvgatan i Falun där rockabilly Conny just beställt två grillade med tre moskulur å mycke' majonäs till tonerna av Eddi Medusa dånande ut från Volvo 240-stereon.

Mätta och belåtna med en gul Ikea påse hängande på axeln plockade vi åt oss några doftljus på vägen mot utgången och "The Swedish market". Medan jag betalade gick Ingrid, Anna och Jonatan till matshoppen och glädjen lyste i deras ögon när de högljudda visade upp senapssill, Kalles kaviar, mellanrostat bryggkaffe, lingonsylt och Ahlgrens bilar några ögonblick senare. Eftersom vi skulle ha en familj från kyrkan på middag dagen efter plockade vi åt oss köttbullar och potatismos och annat svenskt. Barnen fick Läckerol-askar och var hur upprymda som helst. Lyckliga över denna doft från hemlandet kändes längtan efter er alla extra stark...
Imorgon väntar första skoldagen och förväntningarna är uppskruvade. Rapport kommer.
Det var allt för denna gång - God bless you all.

Inga kommentarer: