måndag 22 september 2008

Att fira en 6-åring


Redan innan vi lämnade Sverige hade Jonatan bestämt sig för att 6-årsdagen skulle firas på Legoland strax norr om San Diego. Väl på plats i Kalifornien gick han med på att ta det till helgen och inte på själva födelsedagen. Så den 16:e september firades i familjens lilla krets med hembakad tårta, grillade revbensspjäll och en premiärtur i poolen med den radiostyrda båten.

Nedräkningen inför söndagens besök på Legoland pågick i veckor innan och sin vana trogen snackade han oavbrutet i bilen på väg upp mot Carlsbad, 30 minuter från hemmet i "PB". Solen sken som alla andra 49 dagar vi har varit här hittills, ja förutom tre dagar med moln, förståss... Innanför entrén (entréavgifterna är hutlösa här borta!) sprang Jonatan rakt i famnen på Darth Vader och R2 D2 från favoritfilmerna just nu - Star Wars. Bättre kan det ju inte börja, och får man sedan fylla på med berg och dalbana, ta körkort med minibil (eldriven), åka äventyrsdrake, och köra båt i ett vattenland så är ju lyckan gjord. En stunds avsvalkande vattenlek passade bra innan det var dags för nästa aktivitet. Att strosa omkring bland alla amerikanska städer som var uppbyggda i Lego kanske inte var någon höjdare för 6-åringen, men eftersom pappa var Legofantast även han som liten, så fick det väl gå för den här gången. Vi var på plats innan portarna öppnade och lämnade 5 minuter innan stängningsdags, så vi lyckades verkligen krama musten ur nöjesparken. Och köerna var inte så förskräckliga - på förmiddagen nästan obefintliga! Det var precis som när vi var på Legoland i Danmark förra året, med den skillnaden att då hällregnade det...

Hemvägen gick via ett av otaliga outlets här i bygden i jakten på nya badkläder. Det badas friskt i poolen, och när kläderna hänger på tork i solen så slits de tydligen väldigt fort. Alla resår försvinner och grejerna hänger som säckar på kroppen. Ser rätt festligt ut. Trots att Staffan använde alla sökfinesser på sin iPhone ståendes mitt inne i köpcentrumet så hittade vi inga affärer med badkläder. Inte heller när vi vandrade omkring och letade "för hand". Det verkar som att alla infödingar tycker att hösten har kommit, och nu är det tjocka jackor och fodrade stövlar som gäller i butikerna. Konstigt, eftersom det känns som svensk högsommar fortfarande... Poolen hemma håller 30 grader nu när vi har börjat använda poolskyddet nattetid, nästan för varmt tycker Ingrid. Urskönt tycker vi andra!

Tomhänta styrde vi kosan söderut längs Pacific coast highway och njöt av vyerna längs Stilla havet. Kändes nästan som highway 1 (mellan LA och San Fransisco) påstod Ingrid. Den får vi ta vid ett senare tillfälle, men det bådar ju gott! Vi passerade den lilla orten Del Mar med sin berömda kapplöpningsbana (hästar), och där exklusiva restauranger ligger som pärlband längs stranden.

Appropå restauranger, vad har herr Lundström för favorit skräpmat just nu? Ja, när inte burgarna håller samma klass som i Sverige (bäst hittills är faktiskt Cheescake factory, bottennapp = Burger King och Jack in the Box, måttlig besvikelse är McDonalds) och pizzorna inte är så där krispigt lövtunna som på Gerds i Spånga centrum, så får faktiskt en 6 inch macka med rostbiff, amerikansk ost, majonäs, senap, tomat, grönsallad (!!!!) och rödlök på Subway gälla som favorit. Fräscht, som Ingrid uttrycker det. Toppa detta med en liten påse chips för saltbalansen och en liten Cola (mellan Colan här = supersize i Svedala) så har du en riktig höjdarmåltid för runt 35 bagis.

Uh vad hungrig jag blev efter detta! Dags för ett besök i skafferiet innan sänggåendet. Lugn, jag har faktiskt tappat ett par kilon sedan vi flyttade över. Och vill ni se fler bilder från födelsedag + Legoland så är ni välkomna in här: http://picasaweb.google.com/family.lundstrom/JonatansFDelsedag#

1 kommentar:

Sara Modig sa...

Halloj på er och grattis än en gång till er stora kille! Funderar på om vi ska hylla vår ettåring med ett besök på legoland... Mer för storasystrarna än för honom. Nu till något annat: Mina kollegor hävdar att godaste hamburgarna i snabbmatsvärlden (dit ju inte riktigt Cheesecake factory kan räknas, en favvo även för Modigs - prova deras portabelloburgare t.ex. ;-)) finns hos In'n out. Bara basic hamburgare eller cheeseburgare och strips, men de är tydligen godare än både McD för att inte tala om Burger King som överhär verkar ha riktig sunkstämpel på sig. Tror att jag såg en In'n out i era trakter.

Må så gott, och välkomna upp att titta på de delar av PCH1 som finns i närheten av oss när ni behagar. Vi körde från Malibu och hem i söndags, mycket trevligt, kan tänka mig att det längre norrut är ännu trevligare.

Kram,
Sara