söndag 5 oktober 2008

Vad är det som låter därute?




Med en nyfriserad trädgård där citronträd, jättefikusar och diverse häckar fått en nödvändig ansning kopplade vi igår kväll av i soffan med Mästerdetektiven Blomqvist på DVD. Mitt i all tung action så hör jag ett välbekant ljud utifrån... Det kan inte vara sant... Jag springer ut genom köksdörren till gården med barnen i hälarna. Jo, det är faktiskt sant, det regnar!! Ett strilande regn faller över oss under en timme, och med en årsnederbörd på runt 20-30 mm så är det faktiskt något ovanligt här borta. Hängrännor och stuprör håller inte svensk kvalitetsstandard, även om man jämför med skrotet som hänger runt stugan i Spånga, så det mesta faller rätt ner utanför fasaden och stora pölar bildas vid husgrunden. Jag försöker få till avrinningen men ger dyblöt upp efter 10 minuter. Jag är ju bara hyresgäst här... För er regntrötta därhemma låter det väl konstigt, men någon slags lyckokänsla infann sig mitt därute i blötan. Kanske känslan av igenkännande, av något hemtamt, av en liten längtan till landet långt borta där hösten gjort sitt intåg.

Det vi märker av hösten är framför allt de allt kortare kvällarna; när vi kom gick solen ned bakom kullen vid 20-tiden, nu börjar det skymma vid 18-tiden och mörkare skall det bli. Vintertiden kommer precis som i Sverige i slutet av oktober. Med hjälp av poolskyddet som ligger på nattetid så håller badvattnet fortfarande runt 30 grader och solvärmeanläggningen sprutar dagtid ur sig härligt varmt vatten. Så vi hoppas att våra kommande besökare skall få njuta precis som vi. Men nu har havet krupit under 20 grader och lockar inte längre. Vi var nere och kände på vattnet i kväll efter att ha intagit söndagsmiddagen på hamburgerkedjan In'n Out (tack för tipset, Sara! Klart prisvärda burgare enligt connaisseur MacTutin). Vi måste fira vår duktiga Anna som hade klarat sin första pianouppspelning galant.

Appropå priser och ekonomi: Finanskrisen debateras vilt här och överskuggar mycket av presidentvalskampanjen. Nyhetskanalen CNN täcker in det mesta och deras programledare är otroligt professionella. Det är en fröjd att se och höra hur de balanserar inlägg från analytiker och experter. Här ligger SVT och TV4 i lä... Och hur drabbar krisen gemene man? Alla har svårare att få lån, krediter dras in och många husägare drabbas hårt. Om vi själva skulle lista dyrt och billigt så är inträden till nöjesparker, vanlig mat i affären och restaurangbesök förhållandevis dyrt. Elen är dyr, precis som vattnet, och försäkringar skall vi bara inte tala om. Billigt är bensin, snabbmat och mexikanska trädgårdsarbetare (vi hade en japan). Men överlag måste vi nog säga att levernet härborta är dyrare än vi hade trott. Fast San Diego är visst känt för att ha höga levnadskostnader. Vi får se hur länge vi kan behålla BMW'n...

Återkommer med inlägg senast nästa helg då vi skall upp i bergen med en familj och plocka äpplen. Skall tydligen vara något alldeles extra och vi ser fram emot äppelpajen.






1 kommentar:

Northvillage sa...

Bilar i all sin ära Staffan men brunbrända vackra flickor i vita kläder, barfota i den fuktiga sanden...ovärderligt vackert! Ta hand om dem ;-)